Jordaan Uitmarkt
Image default
Bedrijven

Hoe gaat gemeentelijke participatie in zijn werk?

Naar alle waarschijnlijkheid heeft het wel eens je aandacht getrokken of heb je het onbewust meegemaakt, maar steeds vaker proberen gemeenten hun inwoners te laten participeren. Jammer maar waar, dit is moeilijker dan het lijkt. Veel burgers weten niet precies wat participeren inhoud en wat ze ermee kunnen doen. Dat is te snappen aangezien participatie een vrij nieuw begrip is. Dit is aan de ene kant erg jammer, aangezien je als participerende burger veel kunt betekenen voor je eigen gemeente. Maar hoe meet je nu precies wat participatie voor je kan doen?

 

Probleemstelling

Wanneer begin je nu met participeren? Nou, dit kan pas wanneer er ook daadwerkelijk iets is om aan te participeren. Dit kan een probleem zijn als: er is een woning tekort is een bepaald deel van de gemeente. Maar het hoeft niet altijd iets negatief te zijn. Wanneer er bijvoorbeeld een budget vrij komt voor een nieuwe parkeerplaats hebben ze meningen en hulp nodig. Fase 1 van participeren is misschien wel dé belangrijkste fase in het hele proces. Dit is namelijk het moment dat de gemeenten voor hun zelf gaan bepalen wat ze precies van jou, de burger, moeten verwachten.

 

Fase 2

Is dit allemaal in orde, dan moeten er uitnodigingen worden verstuurd. En dat gaat niet zo simpel als bij een kinderfeestje. Eerst moet je bepalen wie je uitnodigt. Je kunt nooit met iedereen praten. Even terugkomend op het voorbeeld van het parkeerplaats. Er was een budget vrij gekomen en er is input nodig over hoe dit budget besteed moet gaan worden. Ga je dan als gemeente met jongeren in gesprek of met voornamelijk oudere mensen? Of praat je alleen met de mensen die in de buurt wonen? Zelfs wanneer dit bepaald is ben je er nog niet. Het is namelijk geen zekerheid dat de uitgenodigde groep jouw uitnodiging met een ja accepteert. Vaak worden er geprobeerd de mensen bij elkaar te krijgen in een vergaderzaal of iets dergelijks. Om dit te vereenvoudigen is er nu de gemeentepeiler applicatie.

 

https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/